Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2006

Κροκέτες κουνουπίδι με σκορδαλιά

Υλικά:
1 κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό)
200 γρ. αλεσμένη καρυδόψιχα
1 μεγάλο κουτί μπύρα
2 κουταλιές ξύδι
300 γρ. βρασμένες και λιωμένες πατάτες
3 σκελίδες λιωμένες σκόρδο
(πάνω από 1 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
το χυμό από ½ λεμόνι
½ φλιτζάνι τριμμένα τυριά (κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα)
Για τη σκορδαλιά:
300 γρ. πατάτες, βρασμένες και λιωμένες
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
το χυμό ½ λεμονιού

Εκτέλεση:
1. Κόβετε το κοτσάνι από το κουνουπίδι και το χωρίζετε σε μπουκετάκια. Το ζεματάτε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το αφήνετε να στραγγίξει.
2. Ρίχνετε σε μπωλ τη μπύρα, τα τυριά και ενώ χτυπάτε το μίγμα ρίχνετε το αλεύρι ώσπου να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τον αφήνετε να μείνει ½ ώρα.
3. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε βαθιά φριτέζα. Βουτάτε τα μπουκετάκια κουνουπίδι στο χυλό και τα τηγανίζετε ώσπου να πάρουν χρώμα. Τα σερβίρετε με τη σκορδαλιά.
4. Για τη σκορδαλιά βάζετε σε μπωλ τις πατάτες, το σκόρδο, την καρυδόψιχα. Ρίχνετε σε ροή το λάδι εναλλάξ με το ξύδι και το χυμόλεμονιού χτυπώντας το μίγμα συνέχεια ώσπου να απορροφηθεί όλο το λάδι.

Πηγή: Ελαΐς



Δεν υπάρχουν σχόλια: